Eğitim Sen Manisa Şubesi 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 54. yıl dönümünde bir mesaj yayınladı. Yapılan açıklamada "15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 54. yıl dönümünde, sendikal hak ve özgürlükler için mücadele edenleri bir kez daha selamlıyoruz. Özgür, eşit, laik, barış içinde bir yaşam için ile güvenceli ve güvenli bir çalışma hayatı için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" denildi.

15-16 Haziran'da Ne Olmuştu?

60’lı yılların başında toplu sözleşme hakkı kazanan işçiler hızla sendikalaşmaya başlamışlardı ama karşılarına sarı sendikalar çıkmaktaydı. Bu yıllar irili ufaklı grevlerin, fabrika işgallerinin yaşandığı yıllardı aynı zamanda. 1967’de DİSK’in kurulmasıyla birlikte örgütlenme ivmesi ve işçi eylemleri artmaya başladı. Bu durum patronları da korkutmuştu. Hükümete baskı yaparak DİSK’ in kapatılması ya da baskı altına alınarak etkisiz hale getirilmesini istediler. 274 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası ile 275 sayılı Sendikalar Yasası’nda değişiklik yapan tasarı, Adalet Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin işbirliğiyle önce Millet Meclisi’nden ardından Senato’dan geçirildi. Yapılan değişiklik, işçilerin sendika seçme özgürlüğünü önemli ölçüde kısıtlamakta, sendika değiştirmeyi güçleştirmekteydi. Yasa taslağı 11 Haziran 1970’te Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın onayıyla yürürlüğe girdi. Kanun esas olarak Türk-İş’ten DİSK’e işçi akışını önlemeyi amaçlamaktaydı.

 DİSK’ in çağrısıyla başlayan 15-16 Haziran Günlerinde eyleme geçen 150 bin işçi Kartal’dan, Gebze’den ve İstanbul’un Anadolu yakasının birçok yerinden sokağa çıkarak E-5 üzerinden Kadıköy ve Üsküdar’ a doğru yürüdüler. Aynı saatlerde Trakya tarafından yola çıkan işçiler de Eminönü’ne yöneldiler. İşçilerin birleşmesini engellemek için Galata Köprüsü açıldı. Ordu işçilerin önüne çıkarıldı. İşçilerin önü Kadıköy’ de askerler tarafından kesildi.

Protesto ve sendika hakkı için yapılan gösteri, DİSK’i de aşarak, TÜRK İŞ’den kimi sendikaların da katılımıyla iki gün sürdü. Eylemler sırasında üç işçi öldürüldü. Sonunda kanun değişikliği Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.Eğitimsen